De aller fleste av oss har et forhold til farger. Det er farger vi liker bedre enn andre, og farger vi helst unngår. Dette endrer seg ofte gjennom livet – og vi lar oss påvirke av hva moten forteller oss om fargevalg. Forskere har gjennom tidene gjort mange eksperimenter for å finne ut fargenes påvirkning fysisk og psykologisk på oss mennesker. Både mennesker og dyr lar seg påvirke av lysets fargeenergi, uansett om vi har fargesyn eller ikke.

Hver farge har sitt språk som det er viktig å kjenne til og som kan brukes bevisst. Undersøkelser viser imidlertid at fargenyansene er like avgjørende for inntrykket som om fargen er rød eller blå. En rød farge iblandet blå gir et helt annet inntrykk enn om den var blandet med gult. Den kan også dempes ved bruk av hvitt eller svart. Fargene skifter også karakter etter hvilken bakgrunn den har, og hvilke farger den kombineres med. Uansett er det interessant å kjenne til fargenes betydning og påvirkning.

 

Rødt er en energisk og ildfull farge, som signaliserer aktivitet og dramatikk, kjærlighet og lidenskap. Den er blodets farge, og pulsfrekvensen vår øker i røde rom. Rødt stimulerer til fysisk aktivitet. Rødt er en av de fargene som øyet lettest registrerer.

 

Gult i interiør virker oppløftende, men kan også virke urolig og irriterende hvis det er en sterk og kraftig gulfarge. Den har en dobbel og selvmotsigende symbolikk. Gult utrykker lys og glede men også misunnelse og forræderi. Det sies at gult er intellektets farge. Det hevdes at gult ikke egner seg på soverom, spesielt ikke til barn, fordi det kan føre til dårlig søvn.

 

Oransje i interiør gir varme. Den signaliserer glede, bevegelse og nytelse. Oransje virker oppløftende på mange, og den jager triste tanker på dør. Oransje kan brukes der du ønsker å stimulere til aktivitet og kreativitet.

 

Grønt signaliserer ro, likevekt og balanse. Den er naturens egen farge og gir rekreasjon og hvile. Grønt er en god og nøytral farge for øynene og gjør at vi stresser ned. Grønt er en sekundærfarge, og blandes av gult som er en varm farge og blått som er en kald farge. Grønt kan derfor være både varm og kald.

 

Blått hører til i den kalde delen av fargespekteret. Blått er fargen for himmel, hav og uendelighet. Blått virker avslappende og gir deg god søvn. Blått oppfattes som formelt og konservativt, og er også den globale favorittfargen. Skal du på intervju, still i blått hvis du vil bli oppfattet som seriøs og ordentlig.

 

Turkis hører også til i den kalde enden av fargespekteret, den er enda kaldere enn blå. Turkis  er kjølig og forfriskende og lar tankene gå til eksotiske strender og turkisblått hav. Turkis roer nervene og styrker immunforsvaret. 

 

Lilla er en farge som gir følelse av ærbødighet og verdighet, luksus og mystikk. I oldtiden ble lilla brukt av konger og likemenn, fordi det var en eksklusiv farge. Vi forbinder ofte lilla med kunstnere og kreativitet og er fargen for åndelighet og spiritualitet. Lilla er an sammensatt og spesiell farge, så er den også en blanding av den varme og aktive rød, og den kjølige og rolige blå.

 

Beige og brunt forbindes med jordfarger og oppfattes ofte som trygt og stabilt, men også som fantasiløst og kjedelig. Beige og brunt er også treverket sin farge, og kan her det komme til sin rett i interiøret.  Beige kan brukes på veggflater med hell og kan friskes opp med bruk av f eks oransje på tilbehøret.

 

Svart er sammen med rødt og hvitt den mest symbolske av alle farger. Den er sorgens og dødens farge. Den absorberer alt lys og bør brukes med forsiktighet i interiør. Brukt på riktig måte og i små doser, kan den gi støtte til andre farger og skape effekt i interiøret.